piątek, 7 października 2016

Faszerowane warzywa i kwiaty

O tym, że uwielbiamy faszerowane papryczki i dynie, pisałam nieraz. zmienia się tylko farsz. Tym razem głównym składnikiem farszu była, obok mielonego mięsa, zielona soczewica.
Składniki:
8 papryk, 4 dynie ozdobne, kilka kwiatów dyni
 na farsz:
1/2 kg mięsa mielonego
1 szklanka ryżu
1 szklanka soczewicy zielonej
1 cebula
sól
pieprz
oregano i bazylia
Wykonanie:
Paprykom odcinamy ogonki, czyścimy z pestek, dynie przecinamy tak, by utworzył się "kapelusik" i wydrążamy je , z kwiatów delikatnie wyciągamy słupki.
ryż gotujemy na sypko, a soczewicę namaczamy w wodzie. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę. łączymy ze sobą wszystkie składniki, doprawiamy. Do każdego warzywa nakładamy farsz, przykrywamy kapelusikiem. Z kwiatami obchodzimy się bardzo ostrożnie, by nie podrzeć płatków.
Układamy wszystkie warzywa na blaszce kapeluszami do góry, Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku jakieś 40 minut.
Smacznego!


3 komentarze:

Z miłości do pisze...

Fajny i szybki pomysł na obiad :)

Krzysztof Gdula pisze...

Ojej, zjadłbym takie pyszności!
Aniu, zapomniałem zapytać o jabłka. Jak się je czuło w upieczonym chlebie? Zmieniły smak, czy konsystencję?

Anna Kruczkowska pisze...

Jabłka zrobiły się miękkie i nadały chlebkowi lekko kwaskowy smak.