piątek, 14 kwietnia 2017

Wielkopiątkowy śledź w śmietanie

Wielki Piątek, więc w niebieskiej kuchni serwujemy śledzie. Dokladnie takie, jakie lubi Ślubny- w śmietanie.
Potrzebujemy:
3 płaty śledzi ala matias
1/2 cebuli
1/2 marchewki
1 jabłko
200 ml śmietanki
gałązka lubczyku
kolorowy pieprz

Wykonanie:
Śledzie moczymy ok. 2 godzin (lub krócej, jeśli lubimy mocno słone). Cebulę kroimy w kostkę i parzymy. Obrane jablko i marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Wymoczone śledzie kroimy w duże kostki. Wszystkie skladniki mieszamy, dodajemy śmietankę i drobno posiekany kawałek lubczyku. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z ziemniakami oprószonymi posiekanymi ziołami: dzikim szczypiorkiem i młodym krwawnikiem .
Smacznego.


3 komentarze:

Krzysztof Gdula pisze...

Ciekawe, jak smakują lubczyk i krwawnik…
Co mi napisać? Chyba tylko wyrazić zazdrość rozpieszczanemu Ślubnemu.
Ściskam jego dłoń, Twoją całuję, Anno.

Anna Kruczkowska pisze...

Lubczyk znasz na pewno, to popularne "maggi". Krwawnik jest dosyć delikatny z lekką goryczką. Też Cię ściskamy :)

Krzysztof Gdula pisze...

Dziękuję Wam :-)