piątek, 28 kwietnia 2017

Z cyklu jemy chwasty- omlet z pokrzywą

Wiosna... nadeszła, acz niechętnie i z ociąganiem, znacznie opóźniona i chłodna. Pokrzywy zdają się jednak nie zauważać tej anomalii i rosną w najlepsze! Od dwóch, może trzech tygodni wykorzystujemy je w kuchni, jednocześnie uzupełniając zapasy suszonego ziela.
Dziś na obiad zaproponowałam omlet, a Chuda zaaprobowała pomysł.

Produkty:
duża garść pokrzyw,
200 ml wody
4 jajka
8 łyżek mąki kukurydzianej
kilka łyżek pomidorów z puszki lub przecieru
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
ulubione przyprawy ( u nas oregano, bazylia, koper)
Wykonanie:
pokrzywy zagotowujemy w wodzie (2-3 minuty), schładzamy. Dodajemy resztę produktów i miksujemy na jednolita masę. Rozgrzewamy patelnie z kilkoma kroplami oleju i smażymy omlety. Podajemy z tym, co kto lubi ( u nas króluja już świeże zioła z ogrodu i uprawy na oknie). Smacznego!
Inne nasze pomysły na chwasty:
pasta z soczewicy i chwastów
chleb z chwastami
olet z podagrycznikiem
zupa z chwastów

7 komentarzy:

Ultra pisze...

Czasem robię taką jajecznicę. Pokrojoną drobno pokrzywę i pokrojony szczypiorek dodaję do trzech żółtek, trzech łyżek mleka i trzech łyżek mąki. Wymieszać z ubitymi białkami i łyżką kłaść na patelnię. Smażymy na wolnym ogniu.
Pozdrawiam

Aleksandra pisze...

Wygląda ciekawie, może spróbuję coś podobnego zrobić. Pozdrawiam

Krzysztof Gdula pisze...

Hmm, nie wiem, jak smakuje taki omlet, ale mam zaufanie do męskich gustów Ślubnego. Aniu, chwalił?

Jan Łęcki pisze...

Również nie znam takiego smaku, ale chyba się skuszę.

Niania w Paryzu pisze...

Uwielbiam pokrzywy w tarcie I w zupie... Omlet wyprobuje.

Anna Kruczkowska pisze...

Ultro, Twoja jajecznica musi być pyszna! U nas do jajecznicy czy jajek sadzonych dodajemy jarmużu.
Aleksandro,Jasiu, polecam chwasty!
Krzysiu, tego konkretnego Ślubny nie jadł, ale zielone naleśniki mu smakowały.
Nianiu, prawda? Pokrzywy są super!

Nina S pisze...

Na pewno jest pyszna, wkrótce wypróbujesz przepis.:)