piątek, 14 lipca 2017

Bardzo lekka zupa krem z kabaczka z pomidorami

Wiecie, jaka mnie radość ogarnia, gdy widzę kolejne zawiązki dyni, kabaczka, cukinii czy patisona na mojej działce? Od razu myślę, jakie danie tym razem ugotuję!
Ponieważ uwielbiamy zupy, więc padło na zupę, a dokładnie krem z pomidorami. Ostatnio śmiałyśmy się z Gui, że nasza kuchnia robi się coraz lżejsza, więc i to danie do lekkich należało i z  pewnością spodoba się wegetarianom, bo całkiem vege było.

Vege zupa krem z kabaczka

Składniki:

1/2 kg mięsistych, dojrzałych pomidorów (z działki)
1 średni kabaczek (ok. 1 i 1/2 kg)
1 i 1/2 l wody
2 łyżki oleju lub innego tłuszczu
sól i pieprz do smaku
kilka gałązek bazylii
garść kwiatów ogórecznika
pestki dyni lub mix nasion

Przygotowanie:

Kabaczek obieramy ze skóry, pestkujemy. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na rumiano, dodajemy pomidory, dusimy ok. 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy sól, pieprz i bazylię, zostawiając kilka listków do dekoracji.
Podduszone warzywa przekładamy do wysokiego garnka, dolewamy wodę, zagotowujemy. Całość miksujemy. Można dodatkowo zagęścić kaszą manną.
Zupę krem podajemy w kokilkach z uprażonymi nasionami, ogórecznikiem lub grzankami.
Jeśli szukacie innych pomysłów na zupę-krem, to znajdziecie je w starszych postach:
Zupa krem z gruszek
Zupa krem ze śliwek
Ziołowa zupa z serków topionych
Kremowa zupa mleczna
Zielona zupa krem z chwastów
Krem z białych warzyw
3 kremowe zupy z dyni
Zupa krem z zielonego groszku
Zupa krem z czerwonych warzyw
Krem z pomidorów

7 komentarzy:

  1. Och, z tymi moimi tradycyjnymi chłopami taka zupa nie przejdzie:-) ogórkowa, pomidorowa, rosół, no, może jeszcze gulaszowa:-) U mnie dyniowate rosną bardzo mizernie, jednak wyżej jest odrobinę chłodniej, a to są zmarzluchy:-)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój powoli zgadza się na wszystko, ale zamiast ziarenek jadł grzanki z boczusiem.

      Usuń
    2. Mario, wybieram się do Ciebie, na Twój blog, i wybrać się nie mogę, ale zawitam pamiętając ciepłe wrażenie z pierwszej mojej wizyty.

      Usuń
  2. Zupę kabaczkową z pomidorami jadłam, ale bez kwiatów ogórecznika. Wyobrażam sobie, że z nimi musi być przepyszna :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię te warzywa i to różnie przyrządzone. Plastry podsmażonej cukinii mają skórkę cudnego koloru, jakby złotem przyprószona zieleń. Kwiaty ogórecznika… Będę pamiętać Twoją dzisiaj zjedzoną zupę z tymi kwiatami -:)
    Chociaż i dobry boczuś jest mniam mniam, co doskonale rozumie każdy facet.

    OdpowiedzUsuń